Openingstijden
10 augustus 2024
Gesloten - Gaat 10 augustus 2024 open om 10:00
dinsdagGesloten
woensdagGesloten
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdagGesloten
zondagGesloten
maandagGesloten

Over Historische dag Zierikzee

Historische dag en Ommegang Zierikzee 1304

In augustus 1304 kwam aan het beleg van Zierikzee door de Vlamingen een eind. Met één van de grootste zeeslagen uit de Middeleeuwen werd de Vlaamse vloot verslagen en daarmee kwam een einde aan de eeuwenlange strijd tussen Holland en Vlaanderen over het bezit van Zeeland.

De poorters van Zierikzee hebben meer dan 250 jaar de overwinning in de Zeeslag en het ontzet van de stad gevierd met een jaarlijkse Ommegang op de dag na Sint Laurensdag. Door de reformatie werden de katholieke gebruiken afgeschaft.

Dit verhaal is de aanleiding tot de introductie van een jaarlijkse historische dag in Zierikzee. Een historische markt in combinatie met een ommegang zit de stad als gegoten zoals het afgelopen jaar 2023 heeft bewezen. In de komende jaren kan de historische dag uitgroeien tot een jaarlijks hoogtepunt waarbij verhalen uit de boeiende en lange geschiedenis van Zierikzee weer tot leven kunnen worden gewekt.

Het idee is dit op de tweede zaterdag in augustus te laten plaatsvinden. In 2024 valt die dag op 10 augustus, Sint Laurensdag!


Deel deze pagina: