Über Paardenmarkt Zierikzee
Historie Paardenmarkt Zierikzee
De Paardenmarkt in Zierikzee kent een rijke historie. De eerste officiële jaar- en paardenmarkt werd in het jaar 1389 gehouden aan de Balie. Deze toestemming voor de markt werd aan Zierikzee verleend door hertog Albrecht van Beieren. De markt begon op 11 juli, duurde twee weken en werd, naar de sluitingsdatum, Sint Jacobsmarkt genoemd. In 1575 verplaatste Willem van Oranje de markt naar augustus en verschafte iedereen, behalve booswichten, vrijgeleide om de stad en de markt te bezoeken. In de 17e en 18e eeuw is de markt enkele malen afgelast. Oorzaken waren de pest, oproeren en oorlogen en wateroverlast. In de 19e eeuw is het voorgekomen dat de markt wegens een cholera epidemie werd afgelast.
Feest voor iedereenOm de markt grotendeels te kunnen bekostigen werd een loterij gehouden. Om 19.00 uur werd de uitslag van de loterij bekend gemaakt. Dat de prijzen, zeker in die tijd, niet mis waren, geeft de uitslag van de loterij van 1896 aan. De gelukkige winnaar werd in dat jaar eigenaar van een Utrechtse wagen bespannen met een lichtbruine zesjarige merrie. Omdat dit één van de weinige jaarlijkse vrije dagen was werd er door alle lagen van de bevolking uitbundig gefeest.
De Paardenmarkt blijft ontwikkelenTot de Tweede Wereldoorlog stond de markt in het teken van de handel in paarden en kleinvee als konijnen, kippen en ganzen. Na de Tweede Wereldoorlog verdween het paard van de Paardenmarkt. De naam paardenmarkt bleef behouden maar feitelijk was het meer een ’normale’ jaarmarkt.
De dag waarop de Paardenmarkt wordt gehouden is volgens een speciale formule, die ook al uit de 13e eeuw stamt. Deze formule gaat als volgt: ‘de Paardenmarkt Zierikzee wordt gehouden op de eerste woensdag, voorafgaand op de eerste donderdag in juni’. Het kan dus voorkomen dat de Paardenmarkt op 30 of 31 mei plaatsvindt.
We proberen met de Paardenmarkt Zierikzee tradities in ere te houden, echter hiervan hebben we als het gaat om de datum van af geweken. De markt zal dit jaar op zaterdag 10 juni plaatsvinden. Omdat we het belangrijk vinden dat zoveel mogelijk mensen in aanraking komen met ons immaterieel erfgoed, hebben we besloten om de markt niet op een woensdag te houden, maar op een dag dat de meeste mensen vrij zijn, een zaterdag.
Dat we het immaterieel erfgoed willen presenteren maakt het programma volgens ons meer dan duidelijk. De aftrap van de markt vindt plaats door middel van de aankomst van de Straôrijders. Zij maken op passende wijze hun entree op het Havenplein te Zierikzee. Het Straôrieen op Schouwen-Duiveland is uniek en erkend cultureel erfgoed op de lijst van Unesco. Het wassen van de paardenvoeten in zee, compleet met ruiter op het ongezadelde paard, bestaat alleen in de Kop van Schouwen en wordt sinds1643 beoefend. Werkpaarden hadden de hele winter op stal gestaan en het spoelen in zeewater zou goed zijn tegen parasieten en kleine ontstekingen. Er zal via een beeldscherm de hele dag door afnames te zien zijn van verschillende Straôs.
Er zijn verder diverse demonstraties met werkpaarden te zien. Zo zal er onder andere ook een demonstratie van ringsteken te zien zijn. Ervaren Straôrijders zullen laten zien dat ze ook de kunst van ringrijden beheersen.
Voor de kleine bezoekers bestaat er die dag de mogelijkheid om het paardrijden te ervaren. Zij kunnen onder begeleiding een stukje ´paardrijden´. Naast het berijden van paarden zal er ook aandacht worden geschonken aan het verzorgen van de paarden. Zo zal er onder andere ook een heuse paarden jacuzzi aanwezig zijn.
Traditioneel is er bij de Paardenmarkt een braderie, deze zal bij deze editie worden ingekleed door lokale ondernemers die hun waren zullen presenteren aan de bezoekers. Naast de braderie en de paardenevenementen zijn historische tractoren en landbouwwerktuigen te zien.
Gezien het enthousiasme van de deelnemers aan de paardenmarkt en de reacties die ondernemersvereniging InZierkzee heeft mogen ontvangen zal worden ingezet op het jaarlijks voortzetten van de Paardenmarkt Zierikzee.
Met dit evenement, de Paardenmarkt Zierikzee, willen we de traditie van de paardenmarkt in stand houden. We zullen het publiek kennis laten maken met immaterieel erfgoed van Schouwen-Duiveland. We zijn van mening dat dit immaterieel erfgoed uitstekend past in de historische binnenstad van Zierikzee. Door middel van de ruime opzet zullen we een breed publiek aanspreken, die wellicht nog nooit in aanraking zijn gekomen bij de tradities en bijzondere mogelijkheden van Zierikzee en Schouwen-Duiveland.