Over Krap en Klei
Krap en Klei – Historisch rood uit de Zeeuwse bodem
Janneke Kornet
Nu te zien t/m 12 november 2023
Honderden jaren is meekrap een belangrijk Zeeuws landbouwgewas. De wortels van deze plant worden gebruikt voor het rood verven van textiel en het maken van kraplakverf. Aan het einde van de negentiende eeuw verdwijnt de teelt na de uitvinding van synthetisch pigment. Dat is veel sneller en goedkoper te produceren dan de arbeidsintensieve meekrap.
In de tentoonstelling Krap en Klei staat de historische meekrapcultuur op Schouwen-Duiveland centraal. Beeldend kunstenaar Janneke Kornet (1987) onderzoekt de relatie tussen meekrap en aarde in drie fasen: de teelt, de verwerking en de keuring van meekrap. De getoonde serie werken vormt haar verslag van het historisch onderzoek dat zij voor deze tentoonstelling heeft gedaan.
Deze tentoonstelling in het Stadhuismuseum Zierikzee is het vervolg op Kornets kortstondige presentatie in de Bewaerschole (2022) en valt samen met het door haar te maken buitenbeeld voor Burgh-Haamstede (in opdracht van de Bewaerschole) dat eveneens gerelateerd is aan de meekrapcultuur.
Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Zeelandia en Stichting Renesse.
Tip: bezoek Museumboerderij Goemanszorg in Dreischor voor meer informatie over meekrap!